av: 
Benedicte Falck

Junimåned er regnbuens måned. Vi feirer retten til å være den man vil og elske den man vil. Vi har heldigvis kommet langt, men kampen er fortsatt ikke over. Over hele verden lever transpersoner i frykt for sitt eget liv. Mange av dem velger å ta sitt eget liv. Ikke fordi de ikke elsker seg selv, men på grunn av at de lever i en verden som ikke aksepterer dem. 

I Honduras er situasjonen alvorlig. Transpersoner opplever forfølgelse, trusler og fysisk vold i kampen for å være seg selv. Heldigvis finnes det modige transpersoner som tar opp kampen. Organisasjonen Arcoíris har siden 2003 jobbet for å styrke LGBTI-rettigheter i Honduras. Arbeidet deres inkluderer blant annet å formidle informasjon om helseutfordringer for mennesker som identifiserer seg som ikke-binære samt arbeid for seksuelt mangfold. Dette oppnår de gjennom å følge og informere om menneskerettighetsbrudd, organisere arrangementer, kurs, kampanjer og påvirkningsarbeid for å bedre likestilling i Honduras. Organisasjonen er også en del av Den honduranske komité for seksuelt mangfold (Arcoíris - PBI Honduras). 

Mellom juni 2015 og januar 2016 ble seks av Arcoíris sine medlemmer drept, og flere utsatt for fysiske angrep, trusler og hets (Arcoíris - Front Line Defenders). Organisasjonen, dens ansatte og støttespillere risikerer livet sitt hver dag for å kjempe for trans-rettigheter og retten til å være seg selv. De blir utsatt for verbale og fysiske trusler og forfølgelse, og deres menneskerettigheter er kraftig innskrenket. Organisasjonen har siden 2015 vært ledsaget av PBI sitt team i Honduras. 

"Vi krever ikke nye og egne rettigheter for de som identifiserer seg som LGBT. Vi ber kun om at rettighetene til alle mennesker blir respektert", Esdra Sosa, direktør for Arcoíris

Honduranske transaktivister vant pris for deres arbeid for menneskerettigheter

I mai 2024 mottok transkollektivet i Arcoíris, Muñecas de Arcoíris, Front Line Defenders-prisen (Hondureños en el Mundo - El Heraldo). Front Line Defenders er en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon grunnlagt i Dublin i 2001. Organisasjonen har som mål å beskytte menneskerettighetsforkjempere som er utsatt for stor risiko. Arcoíris var den eneste organisasjonen fra det amerikanske kontinent som mottok prisen i år. Det er derimot andre gangen at Honduras har utmerket seg for prisen. Seieren er stor og betydningsfull for Arcoíris: "Dette er ikke bare en personlig seier for meg, men en historisk seier for transkvinner i Honduras, som synliggjør for første gang deres kamp og motstand i en internasjonal skala", uttalte Jennifer Bexara Córdoba, lederen for det honduranske transkollektivet. 

Hun fortsetter: 

"Prisen er en hyllest til våre kollegaer som ikke lenger er med oss. De ble ofre for diskriminering, hat, ulikhet og vold. Deres ledelse og arv lever videre i våre hjerter og gir oss det utrettelige motet til å fortsette og jobbe for en verden hvor alle mennesker, uavhengig av deres identitet og kjønn, kan leve med verdighet og respekt". 

(Bildet er hentet fra Front Line Defenders, med Jennifer Bexara Córdoba som nummer to fra høyre).