av: 
Christian A. Clementsen

14. april - 17. april får PBI Norge besøk av Erika Gómez, advokat og nasjonal koordinator for Den permanente menneskerettighetskomité i Colombia. Komiteen, som på spansk forkortes til CPDH, er ledsaget av PBI i Colombia. 

Erika Gómez er i Norge i forbindelse med Universal Periodic Review (UPR) av Colombia den 8. mai. Målet er å skape oppmerksomhet om menneskerettighetssituasjonen i landet i lys av de utfordringene og fremskrittene implementeringen av fredsavtalen fra 2016 står ovenfor. I Colombia er Gómez med i en komité som ledsager tredelte verifiseringsgrupper sammensatt av representanter fra FARC-geriljaen og regjeringen, og FNs andre verifikasjonsoppdrag. 

Hvem er CPDH? 

El Comité Permanente de Derechos Humanos (CPDH)  regnes som én av Colombias eldste menneskerettighetsorganisasjoner, og består av lokale og regionale kontorer over hele landet.

CPDH arbeider for å beskytte og fremme menneskerettighetene, og for at sivilbefolkningen i den colombianske konflikten blir respektert. Komiteen ønsker å styrke lokale organisasjoner og å skape nettverk i Colombias grasrotsbevegelse for beskyttelsen av menneskerettighetene og bekjempelsen av straffefrihet. I løpet av de siste to årene har CPDH fokusert på arbeid med ledsagelse, juridisk rådgivning og som ofrenes representant for å beskytte rettsdømte sosiale ledere. 

Vant menneskerettighetspris 

I 2016 vant CDPH menneskerettighetsprisen som hvert år deles ut av den svenske bistandsorganisasjonen Diakonia. Martha Ruth Sanabria Rueda, fra CDPH i fylket Aurauca,

fikk prisen som anerkjenner et livslangt engasjement for menneskerettighetene. 


"Å beskytte rettighetene til én, vil si å beskytte rettighetene til alle" (CPDH)

For mer informasjon om CPDH på spansk, trykk her