av: 
Radineh Omrani.

PBI Honduras har sendt ut et varsel om den eskalerende volden rettet mot menneskerettighetsforkjempere som har blusset opp etter presidentvalget den 26. november.

Tiltross for observatørers bekymringsmelding om uregelmessigheter under valget, ble president Juan Orlando Hernández gjenvalgt, noe som har ført til landsdekkende demonstrasjoner med krav om åpenhet rundt valgprosessen. Som svar erklærte den honduranske regjeringen en unntakstilstand samtidig som de har besluttet å suspendere konstitusjonelle garantier. En måned senere har det blitt registrert 30 drap (hvorav halvparten av disse tilskrives militærpolitiet), flere hundre skadde og over tusen arrestasjoner.   

I perioden 19. november 2017 til 21. januar 2018 har PBI Honduras registrert 35 hendelser der menneskerettighetsforkjempere, nyhetsformidlere og journalister har blitt utsatt for. Flertallet av disse angrepene er relatert til overdreven maktbruk av statens sikkerhetsstyrker under fredelige demonstrasjoner.

Voldsbølgen er et resultat av økende militarisering, undertrykkende lovgivning og kontroversielle konstitusjonelle endringer som ble innført etter kuppet i 2009. FN, den interamerikanske kommisjonen for menneskerettigheter (IACHR) og den nasjonale kommisjonen for menneskerettigheter (CONADEH) har oppfordret Honduras til å garanterer retten til fredelige demonstrasjoner, samt respektere alle grunnleggende menneskerettigheter.

Hele varselet kan leses her.

Tags: