av: 
Sunniva

Hannah Ljøner Hagen er frivillig ledsager i PBI Colombia, og har vært i felt siden februar i år. Vi har tatt en liten prat med Hannah for å høre hvordan det har gått hittil, og om hun har noen tips til de som vil søke for å bli ledsager. 

Hannah smiler mot kameraet, ikledd svart kjole og hvit skjorte, med grønne trær i bakgrunnen.

Hvordan har det hittil vært å være ledsager i Colombia?

Det har vært veldig lærerikt! Jeg har hatt en veldig bratt læringskurve og ble kastet veldig rett inn i det. Det har jo vært veldig preget av de siste månedenes paro nacional (nasjonal streik) som vi har vært mest opptatt av, fordi det har vært mange av organisasjonene våre som har hatt veldig mye å gjøre. Først og fremst har vi ledsaget organisasjonene under demonstrasjonene, men i ettertid genererer det også mye verifikasjonsarbeid, med hendelser og overgrep som har skjedd. Og så har vi jo vært med på egentlig alt organisasjonene har gjort, så det har vært et brutalt møte med det Colombia går gjennom nå i disse tider. Utviklingen av demonstrasjonene har blitt en veldig voldelig prosess, og det var ingen som egentlig forutså at det kom til å bli så langvarig. Vi ledsager alt fra at påtalemyndighetene går gjennom tilfeller med angivelige skudd og bortføringer, til å ledsage våre organisasjoner når de deltar i demonstrasjonene. Å følge de prosessene som organisasjonene er med i er veldig spennende, og det opptar egentlig all hjernekapasitet og tid. Det er veldig komplekse saker.

Hvor var det du ledsaget?

Jeg ledsaget mye i Bogotá, det har jo vært et eget espacio humanitario (*humanitær frisone, se fotnote) i Bogotá, helt sør i en bydel som heter Kennedy, som vi har vært mye i. Vi har også vært permanent i Cali i hele mai og halve juni. I tillegg har vi vært i Buenaventura, hvor det også har vært espacio humanitario lenge. Buenaventura er jo en by der mye skjer, og det er en betent by hele tiden, så der er vi en god del sammen med flere internasjonale organisasjoner. Jeg har også vært i Caquetá og ledsaget, og i utkanten av Boyacá, nabostaten til Bogotá, der det har vært mye demonstrasjoner i Tunja.

Hva vil du si til de frivillige eller andre som har lyst til å søke om å bli ledsagere?

At man må forberede seg på et ganske stort arbeidspress, og et høyt arbeidstempo, og visse situasjoner hvor det er ubehagelig å være, man må forberede seg på møter med myndigheter, og man må forberede seg på at man må lære veldig mye om Colombia. Det er et utrolig komplekst landskap, så starten går egentlig med på å bli kjent med alle de ulike aktørene i konflikten, og lære deg alliansebildet. Det er mye sånn teknisk å lære seg når det kommer til det politiske bildet i Colombia. Det er veldig givende arbeid!

 

*Humanitær Frisone: Et område der bevæpnede grupper forbys adgang, for å beskytte befolkningen mot stridshandlinger.

 

Info: Ledsagere i PBI Colombia forplikter seg til å være med i 18 måneder. De har en åpen søknadsprosess nå, og du kan lese mer her om den her: PBI Colombia Convocatoria Encuentro de Formación/Selección